nedjelja, 8. svibnja 2016.

PARFE TORTA











Kada bi god mojima spomenula da ću praviti ovu torticu, nastalo bi opće veselje. Bilo ljeto ili zima Parfe torta je pravi pogodak, jedino bi naglasila pošto je dosta kremasta da posebno prija papati je ljeti. Jednom prilikom zbog velikih vrućina moja parfe torta kratko je završila u zamrzivaču, tako da su svi dolazili po još jednu porciju i tražili bi Sladoled tortu. U pitanju su dvije jako fine kreme, tako da ljubitelje kremastih torti sigurno neće ostaviti ravnodušnima.
SASTOJCI
·        BISKVIT:
·        3 jaja
·        7 dkg šećera
·        7 dkg brašna
·        1 žlica kakaa
·        ½ žličice praška za pecivo
·        mlijeko za poprskati
·        SVIJETLA KREMA:
·        8 dkg šećera
·        2,5 dcl vode
·        3 žumanjka
·        2 jaja
·        20 dkg bijele čokolade
·        1 želatina
·        200 ml šlaga
·        TAMNA KREMA:
·        8 dkg šećera
·        2,5 dcl vode
·        3 žumanjka
·        2 jaja
·        20 dkg čokolade za kuhanje
·        1 želatina
·        200 ml šlaga
LAGANI BISKVIT
1. Bilo bi dobro da si prije svega pripremite okrugli kalup u kome ćete peći biskvit (moj je promjera 26 cm) i da skinete dno kako bi lakše unutar obruča postavili masni papir i vratili dno. Papir bi trebao biti fiksiran za dno.
2. Izradite dobro cijela jaja sa šećerom.
3. Dodajte pomiješano brašno sa kakaom i praškom za pecivo, lagano sjedinite.
4. Ulijte u kalup koji je obložen masnim papirom, a dno malo pouljite.
5. Pecite na 200 stupnjeva 25 minuta.
6. Prije salijevanja kreme, biskvit malo poprskajte sa mlijekom.
SVIJETLA KREMA
1. Prokuhajte šećer i vodu.
2. Posebno umutite žumanjke i cijela jaja.
3. Šećer i vodu sklonite sa vatre i polako sipajte i miješajte izmućena jaja.
4. U vruću smjesu dodajte iskidanu bijelu čokoladu koja će se istopiti, sve je potrebno sjediniti.
5. Ostavite da se ohladi.
6. Posebno pripremite želatinu prema uputstvima sa vrećice, a kada odstoji možete je otopiti (ja topim na najmanjoj vatri držeći u zraku da ne bude vruće). Prstom provjerite da nije vruće i lagano dodajte u ohlađenu smjesu. Ako vam se učini da je vruća malo sačekajte, ali pazite da se ne stisne jer imat ćete grudvice, a njoj ne treba puno.
7. Izradite šlag i sve zajedno sjedinite.
8. Prelijte preko biskvita i stavite u frižider da se svijetla krema stisne prije nanošenja tamne kreme.
TAMNA KREMA
1. Prokuhajte šećer i vodu.
2. Posebno umutite žumanjke i cijela jaja.
3. Šećer i vodu sklonite sa vatre i polako sipajte i miješajte izmućena jaja.
4. U vruću smjesu dodajte iskidanu čokoladu koja će se istopiti, sve je potrebno sjediniti.
5. Ostavite da se ohladi.
6. Pripremite želatinu kako sam navela u pripremi svijetle kreme i lagano dodajte u ohlađenu smjesu.
7. Izradite šlag i sve zajedno sjedinite.
8. Prelijte preko svijetle kreme i ostavite preko noći u frižideru.
9. Kada se sve stisnulo skinete obruč, odvojite masni papir i tortu odvojite od dna i prebacite na tacnu.
10. Možete je dekorirati sa šlagom, jer se tičino baš ne preporučuje za ovakve torte.





preuzeto:kolaci.biz

Nema komentara:

Objavi komentar