Mekane
i sočne mlečne kocke oduševiće i one koji nisu ljubitelji kolača. Sa njima
jednostavno nema greške.
Korice:
6 jaja
120 gr šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike ulja
50 ml hladne vode
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
200 ml mleka za prelivanje kore
Krem:
6 jaja
120 gr šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike ulja
50 ml hladne vode
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
200 ml mleka za prelivanje kore
Krem:
1l mleka
8 kašika gustina ili brašna, šta imate
5 kašika šećera
100 gr šećera u prahu
200 gr margarina ( ili 250 ml slatke pavlake, onda bez šećera u prahu )
Čokoladni deo:
8 kašika gustina ili brašna, šta imate
5 kašika šećera
100 gr šećera u prahu
200 gr margarina ( ili 250 ml slatke pavlake, onda bez šećera u prahu )
Čokoladni deo:
100
gr crne čokolade
100 gr mlečne čokolade
3 kašike ulja
10 kašika mleka
100 gr mlečne čokolade
3 kašike ulja
10 kašika mleka
Priprema:
Ulupati
penasto belanca uz dodavanje šećera.
Doliti
vodu i opet mutiti.
Dodavati
jedno po jedno žumance, pa u mlezu sipati ulje.
Na
kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom ili
žicom za mućenje.
Istresti
u obložen pleh ( 30 x 20 cm ) i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu
na 200 stepeni i onda smanjiti na 180.
Peći
biskvit oko 20 minuta zavisno od rerne.
Ako
niste sigurni pred kraj kad mislite da je kora gotova testirajte čačkalicom,
ukoliko izadje suva kora je gotova.
Pomešati
brašno ( gustin ), šećer i 200 ml mleka, a ostatak mleka staviti da provri.
Kada mleko provri zakuvati
umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se
potpuno ohladi.
Margarin sobne temperature
penasto umutiti sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog krema, umutiti
pa dodati ostatak i opet umutiti.
Ukoliko ne želite da dodate
margarin ulupajte 250 ml slatke pavlake, da bude čvrsto pa je dodajte
ohaldjenom kremu i sve umutite, ne brinite neće biti retko nego fino kremasto.
Staviti
sve sastojke za preliv i otopiti, mešati da se sjedinte.
Preliv
treba da je redak. Ako vam je gušći, jer sve to zavisi od čokolade, dodajte još
malo mleka, nekoliko kašika i ostavite da se hladi. Dok se hladi malo se
zgušnjava ali je i dalje redji.
Ohladjenu koru presecite
vodoravno da se dobiju dve tanke korice pa ih prelijte sa mlekom, obe
ravnomerno svuda.
Nanesite pola krema na koru
pa preko nje pola preliva.
Ostavite u frižider 10
minuta, da se taj preliv malo stegne.
Za to vreme na drugu koru
nanesite ostatak fila.
Kada izvadite prvu koru iz
frićidera na nju stavite drugu koru koju ste namazali i onda na nju opet
preliv, ostatak.
Stavite sve u frižider
nekoliko sati.
Nema komentara:
Objavi komentar