Dolaskom proljeća i lijepog vremena, sve češće imamo priliku otići u prirodu na izlet koji ujedno
znači i konzumiranje hrane i pića na otvorenom. Kako smo na otvorenom
ograničeni prostorom pripreme, osim klasičnog roštilja,
ostatak hrane je potrebno pripremiti kući i transportirati do mjesta
konzumacije, a pritom sačuvati njezina hranjiva svojstva, higijensku sigurnostZa piknik na otvorenom idealni su prhki kolačići s voćem. i okus.
Prvo pravilo kod konzumacije hrane na otvorenom je da hladnu hranu treba zadržati hladnom, a toplu toplom.
To vrlo često znači da ćemo za ručak na otvorenom kući pripremiti hranu koja se može konzumirati hladna te je u hladnjaku pripremljenu ponijeti na odredište.
Prvo pravilo kod konzumacije hrane na otvorenom je da hladnu hranu treba zadržati hladnom, a toplu toplom.
To vrlo često znači da ćemo za ručak na otvorenom kući pripremiti hranu koja se može konzumirati hladna te je u hladnjaku pripremljenu ponijeti na odredište.
Slani recepti za piknik
·
Focaccia
- Ražnjići od mozzarelle, rajčice, sira
i maslina
- Sendviči od krastavaca
- Umaci + sirovo povrće za umake (npr. krastavci, mrkva,
paprika)
- Hladne salate s crvenim mesom ili peradi
- Tortilje s povrćem i
puretinom
Bakterije se najbrže na hrani razmnožavaju na ambijentalnoj
temperaturi pa je stoga hranu na otvorenom potrebno čuvati u hladnjaku sve do
same konzumacije kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije hrane.
Ukoliko se hrana planira i pripremati na otvorenom, posebice
meso ili perad, onda ju je sirovu potrebno što detaljnije pripremiti za
termičku obradu kod kuće te prilikom zamrzavanja/hlađenja
tijekom transporta odvojiti posebnim vrećicama i odjeljcima kako kod mogućeg
odmrzavanja ne bi došlo do miješanja sokova različite hrane (npr. meso, perad,
morski plodovi).
Kako skoro niti jedan obrok ne može proći bez deserta, tako i piknik na otvorenom zaslužuje zasladiti
se na kraju. Pritom treba izbjegavati kremaste kolače, torte i slastice budući
da se lako kvare pri visokim temperaturama, a i prilično se teško
transportiraju i čuvaju za konzumaciju na otvorenom. Umjesto toga treba
odabirati voće ili deserte od lisnatog i/ili prhkog
tjesta.
Deserti idealni za piknik
·
Jabuke sa umakom od kikirikija
ppreuzeto:coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar